V četrtek, 14. oktobra 2021, ob 18. uri, smo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije poslušali predavanje dr. Nine Vodopivec z naslovom: »Tu se ne bo nikoli več šivalo«, Doživljanje izgube dela in propada tovarne.

Propad tovarne in izguba dela sta za številne ljudi travmatična izkušnja. Predavanje je izhajalo iz doživljanj deindustrializacije tekstilnih delavk in delavcev, osredotočilo pa se je predvsem na čas socialistične modernizacije — na izkušnje dela in tovarne v socializmu. Osrednja tema so prav subjektivna doživljanja ljudi. Kaj nam torej spomini industrijskih delavk in delavcev povedo o socialistični preteklosti? In zakaj ne gre ob njih zamahniti z roko, češ, da so to zgolj nostalgične čustvene pripovedi? Dr. Nina Vodopivec je socialna antropologinja, ki se že več let ukvarja s preučevanjem doživljanja industrijskih delavk in delavcev ter družbenih sprememb. Dela kot raziskovalka na Inštitutu za novejšo zgodovino. Pravkar je pri inštitutski založbi izdala knjigo z naslovom Tu se ne bo nikoli več šivalo. Doživljanje izgube dela in propada tovarne.

https://www.google.com/search?q=%C2%BBTu+se+ne+bo+nikoli+ve%C4%8D+%C5%A1ivalo%C2%AB.+Do%C5%BEivljanje+izgube+dela+in+propada+tovarne&rlz=1C1GCEV_en&oq=%C2%BBTu+se+ne+bo+nikoli+ve%C4%8D+%C5%A1ivalo%C2%AB.+Do%C5%BEivljanje+izgube+dela+in+propada+tovarne&aqs=chrome..69i57.718j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:b6fba594,vid:7uNITOYegKU